På svenska  

Produkter av  återvunnet material

Ekokul säljer ett antal olika produkter som kommer från samma producent i Filippinerna. Bland våra leksaker har vi förkläden, ryggsäckar för barn, pennskrin och presentpåsar. Produkterna görs främst av återvunna juiceförpackningar, så kallade "doy packs", medans papperspärlorna tillverkas av återvunna veckotidningar.

Produkterna tillverkas av ett kvinnokollektiv. Mer än 500 kvinnor och deras familjer har sin fasta och justa inkomst från det här arbetet. De erbjuds också bland annat hälsovård, utbildning och skolgång för barnen.

Fruktjuice och safter i plastöverdragna folieförpackningar, så kallade "doy packs" är oerhört populärt i Filippinerna. Varje dag dricks miljontals juicer ur de här förpackningarna. Alla affärer har en uppsjö varianter i sitt sortiment.

Doy packs är inte biologiskt nedbrytbara. De förbrukade juiceförpackningarna är ett mycket stort problem i Filippinerna. De skräpar ner på gator, i parker i naturen och i vattendrag. Ett oräkneligt antal förpackningar hamnar också på soptippen, eller ännu värre, i förbränningsanläggningar, där de orsakar giftiga utsläpp. 

Sök