På svenska  

Giftfria leksaker åt alla barnDe senaste åren har larmrapporterna om skadliga ämnen duggat tätt. Det finns många produkter på marknaden som inte alls är giftfria leksaker. Istället är det leksaker av dålig plast som läcker hormonstörande ämnen, träleksaker med tveksam ytbehandling och färg, samt mjuka leksaker av bomull full med rester av besprutningsmedel och dessutom flamskyddande ämnen som i det långa loppet inte alls är hälsosamma, som säljs i de vanliga leksaksbutikerna. Men vi vill ju ha giftfria leksaker till våra barn förstås! Vad ska man dåtänka på när man köper saker till sina barn, för att vara säker på att det är giftfria leksaker och barnprodukter det handlar om? Välj bra naturmaterial i allt, kontrollera tillverkaren och märkningen, och om möjligt, välj bland de ekologiska alternativ  som har blivit allt mer tillgängliga.

Giftfria leksaker av ekologisk bomull

Kramdjur och snuttisar är extra viktiga att välja med omsorg. Små barn vill gosa med, pussa oh tugga på sina kramdjur. Då är det extra viktigt att det är giftfria leksaker, för att barnet inte ska få i sig några hormonstörande ämnen. Hos Ekokul hittar du ett stort utbud av giftfria, ekologiska och miljövänliga gosedjur.    

Ekologisk nallebjörn
Teddybjörnen Fredriksson goes eco! En klassisk nallebjörn i miljö- och barnvänlig tappning. Gjord av ekologisk bomull. Stoppning av ren ull.
399:-
 
 

Välj giftfria leksaker av trä

Traditionellt i Sverige ser vi träleksaker som genuina och bra. Men inte alla träleksaker är bra. Många massproducerade träleksaker tillverkas i låglöneländer med dålig kontroll över material och skadliga ämnen. Välj istället giftfria leksaker av trä, från tillverkare som visar omsorg om hälsa och miljö, för dina barns skull.  

Klossar stad & slott
De här finurliga klossarna har inga låsmekanismer eller krångligheter. Bara att stapla, och variera i oändlighet. Klossarna är dessutom gjorda av lent och vackert FSC-märkt björkträ och närproducerade i Lettland.Bygg ett eget slott eller en hel stad.
349:-
Dragdjur anka med ägg
En söt dragleksak av trä som passar de mindre barnen. Ankan drar sitt ägg i en liten vagn. Ägget går också att dela på så att äggulan blir synlig. Gjord av miljövänligt trä och målad med vattenbaserad färg. Passar från 18 månader.
159:-
Bilbana
Kör så det ryker med den här coola bilbanan. Bilarna skuttar själva från nivå till nivå, men kan förstås också köras på plant underlag. Tillverkad av miljövänligt trä och målad med vattenbaserade färger.
279:-
Tåg med klossar
Tuuut, här kommer ett miljövänligt leksakståg fullt med byggklossar som ger leken en ytterligare dimension. Lasta och lossa och kör så det ryker. Av miljövänligt trä och vattenbaserade färger. Passar från 18 månader.
279:-
Kassaapparat
Butiksbiträde är alla barns favoritjobb. Scanna in varorna, räkna ut priset och ta enkelt betalt med kort eller kontanter. Givetvis allt på kvitto. Köp till våra matlådor frukt & grönt och öppna din egen grönsaskbutik. Gjort av miljövänligt gummiträd. Målad med giftfria färger.
269:-
 
Giftfria leksaker för din babyDet finns mängder av babyleksaker som är pedagogiska, stimulerande och roliga. Men hur bra är de för hälsan egentligen? Det bästa är att välja riktigt bra och giftfria leksaker till babyn. Men hur vet man att de är det? Välj naturmaterial och leksaker av ekologiskt framställda material, eller noga kontrollerad plast, medicinskt silikon eller bioplast.   Vanliga babyleksaker på marknaden är snuttedjur, skallror, bitringar, enkla klossar och badleksaker. Det finns bra alternativ i alla dessa kategorier. Något som har kommit tillbaka i takt med alla larmrapporter är till exempel leksaker av naturgummi, som finns både i bitringar, enklare leksaker och badleksaker. Ett överlägset och naturligt alternativ till mjuk plast som ofta innehåller skadliga ftalater.
Bitring panda i naturgummi
Mysig bitring i naturgummi som både är rolig att pilla med och superskön att gnaga på när det kliar i munnen. Bitringen är gjuten i en enda del, utan skrymslen som kan samla smuts och bakterier. Den här bitringen har vunnit ett antal olika priser som bästa babyprodukt.
139:-
Sophie Giraff
Sophie Giraff är något så ovanligt som en naturlig och giftfri leksaks-klassiker. Sophie kom nämligen till redan på 60-talet. Hon är gjord av naturgummi från Hevea-trädet. Färgen är helt ofarliga livsmedelsfärger. Sophie är med andra ord helt och hållet bitvänlig och om du kramar henne piper hon med ett vänligt ljud.
179:-239:-
 
Det här är bara ett axplocka av de giftfria leksaker som faktiskt finns på marknaden. De senaste 5 åren har utudet av bättre leksaker ökat lavinartat. När Ekokul startade hade vi mycket svårt att hitta bra leverantörer, men idag finns det betydligt fler. Och konsumenterna har visat att de faktiskt vill ha bättre alternativ, något som den gängse leksashandeln länge förnekat, och fortfarande förnekar. Förmodligen beroende på att det är sämre marginaler på de bättre produkterna, och inte lika stora volymer. Därför är det bäst att vända sig till en nischad butik om du vill vara säker på att leksakerna håller högre kvalitet och är giftfria.
Sök