På svenska  

Ekologiska leksaker


Vad är egentligen ekologiska leksaker? Frågan är berättigad. De senaste åren har det nog gått inflation i begreppet ekologisk. Från att ha varit en mer vetenskaplig term till att användas på en uppsjö av olika produkter med början inom livsmedelssektorn.

Ekologiska leksaker som begrepp var helt okänt i Sverige när vi startade Ekokul. Men nu ser vi till exempel att antalet sökningar på begreppet ökar stadigt. En mycket positiv utveckling!  


Vad är då ekologiska leksaker?


Ekologiska leksaker för oss på Ekokul är leksaker som är gjorda av naturmaterial som odlats helt giftfritt. De leksaker som vi kallar ekologiska är gjorda av bomull eller andra råvaror som odlats enligt ekologiska principer. Dessa leksaker är också kontrollerade och certifierade efter fastsälla standards. Detta är den ursprungliga deifinitionen av ekologiska produkter, se till exempel den svenska KRAV-märkningen

Men det finns en vidare betydelse av ekologi, och därför även i vår mening en vidare definition av ekologiska leksaker. Hos Ekokul hittar du produkter som är gjorda av långsiktigt hållbart material, trä från kontrollerade skogar eller träslag som har en snabb återväxt, eller garanterad återplantering. Här finns också produkter som är gjorda av återvunnet material. Och produkter som är gjorda av nya, revolutionerande material som är överlägset bättre alternativ till den gamla plasten. Miljövänligt och långsiktigt hållbart även det.

Det är därför vi gärna använder termen ekologiska leksaker för att beskriva leksaker som ingår i ett bättre och mer lågsiktigt hållbart kretslopp.     
Sök