På svenska  

Ekoleksaker - det bästa för barnen


Ekoleksaker är ett nytt begrepp som dök upp på leksaksmarknaden för några år sedan. Det kom som en reaktion mot den slit- och slängmentalitet som råder generellt på marknaden, och i leksaksaffärerna i synnerhet.

Ytterligare en anledning är de larmrapporter om skadliga ämnen som upptäcks ganska frekvent i leksaker från de stora tillverkarna, och i olika typer av babyprodukter.

Definitionen på ekoleksaker är ganska bred. Flera tillverkare har till exempel valt att börja producera kramdjur, snuttefiltar och andra babyleksaker av ekologisk bomull, istället för att använda traditionellt odlad bomull där man i slutprodukten finner rester av gödningsmedel och bekämpningsmedel, ämnen som vi deifinitivt inte vill att våra barn ska komma i närheten av.

Ekoleksaker - både i trä och plast

Ekoleksaker kan också vara klassiska träleksaker. Men i ny tappning är de gjorda av miljövänliga träslag som gummiträ eller bambu, eller trä från skogar med kontrollerad skötsel, som bär så kallad FSC-märkning.

Ytterligare en kategori ekoleksaker är de som görs av nya och återvunna material. Flera nya leksaksproducenter har dykt upp på marknaden och gjort succé med sina coolt designade leksaker av säkra och samtidigt miljövänliga material.

Det här är en riktigt bra utveckling inom leksaksbranschen. En positiv spiral där konsumenternas krav och efterfrågan på bättre leksaker skapar en efterfrågan som företagen i sin tur ser en affärsmöjlighet i. En win-win situation för alla - barnen, vår miljö och välfärden. 

Sök